Het zal u maar gebeuren: Op een kwade dag kunt van het ene op het andere moment niet meer bij de gegevens op uw computer en netwerk komen. Vervolgens krijgt u een bericht dat u een aanzienlijk bedrag moet betalen om er voor te zorgen dat u weer over uw eigen gegevens kan.
Ransomware is een verzamelnaam voor kwaadaardige software die er voor zorgt dat alle data op uw netwerk en computer wordt versleuteld. En de bijbehorende sleutel heeft u niet. Dat betekent dat uw bedrijf stil ligt, want programma’s werken niet meer en bestanden zijn niet meer te raadplegen. Alleen als u losgeld betaalt (ransom) wordt alles weer vrijgegeven.

Hoe komt u aan die ransomware?
Er zijn vele manieren waarop criminelen ransomware bij bedrijven en organisaties binnen weten te krijgen. Dat kan via e-mails, geïnfecteerde bestanden die worden gedownload of via hacks waarbij een kwaadwillende zich toegang weet te verschaffen tot een computer of netwerk en daar de ransomware plaatst.
En hoe komt u van ransomware af?
Misschien nog wel belangrijker is hoe kom je van de gevolgen van ransomware af. Betalen van het losgeld is helaas vaak de snelste, en soms ook de enige, oplossing. En daarom wordt er vaak voor betalen gekozen. Ieder uur dat een bedrijfsnetwerk plat ligt kost een organisatie ook geld en levert heel veel problemen op.
Helaas maakt dit ransomware tot een heel effectieve manier waarop criminelen geld kunnen verdienen. Volgens beveiligingsexpert Sophos betaalt 56% van de bedrijven het losgeld.
Een andere manier om het probleem op te lossen is het hele netwerk leegmaken en back-ups terugzetten. Maar vaak blijken dat de back-ups niet volledig. Een derde manier is het inschakelen van een cybersecurity expert die dan hopelijk de sleutel weet te vinden. Maar dit kan veel tijd kosten en is niet altijd effectief.
Ook kunnen criminelen nog op andere manieren een slaatje slaan uit de toegang die ze via ransomware hebben verkregen. Ook al kan u de hack weer teniet dan, dan heeft de indringer wel toegang gehad tot uw gegevens en deze mogelijk gekopieerd. Hij kan u dan ook afpersen met het dreigement informatie te openbaren.
Zo voorkomt u ransomware!
Het is dus belangrijk dat u het plaatsen van ransomware voorkomt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, vooral als u een bedrijf heeft met veel medewerkers die misschien niet allemaal even voorzichtig omgaan met hun computergebruik.
Daarom zijn goede maatregelen nodig in de vorm van een goede bescherming en een degelijke backup strategie. Het is belangrijk om altijd actuele kopieën van alle bestanden buiten het netwerk beschikbaar te hebben.
Verder moeten software, antivirusprogramma’s en firewalls up-to-date gehouden worden, medewerkers moeten goed geïnstrueerd worden om hoe ze met bestanden en e-mails moeten omgaan en voor een optimaal mogelijke toegang kan er gebruik worden gemaakt van een multi-factor authenticatie (MFA) waarbij er naast het wachtwoord nog een tweede (of zelfs derde) beveiliging is zoals een code per SMS of e-mail, een vingerafdruk of een persoonlijke vraag.
Hulp bij bescherming tegen ransomware
Nomad IT kan u helpen bij het beschermen van uw computers, netwerken en smartphones tegen ransomware en andere malware. Wij kunnen niet alleen de back-up, firewall en virusbescherming voor u verzorgen, maar van monitoring ook voorkomen dat criminelen op uw netwerk komen en daar kwaad aan richten.
Wilt u hier meer over weten? Neem dan via de website, e-mail of telefoon contact met ons op voor een afspraak waarbij wij u hier alles over vertellen en u kunnen helpen met het optimaal beschermen van uw netwerk en computers tegen criminelen.
Op de contact pagina vind u alle mogelijkheden om ons te contacten.